Norgesdemokratene
Tillit til valg — har vi nok kontroll?

Tillit til valg — har vi nok kontroll?

De fikk mindre stemmer enn de trodde på forhånd.

Dette er ett av argumentene for at Norgesdemokratene klager på valggjennomføringen i Nærøysund, i tillegg til fire av Norges største byer. Hør partileder Geir Ugland Jacobsen i Politikk & Skjitprat Spesial.

— Hva er det som har vært en grunnlaget for en klage på valget i en del kommuner, blant annet Nærøysund? Fortell litt om bakgrunnen.

— Ja, klagen er levert inn på et generelt grunnlag.

— Vi har ikke noe grunnlag for å si at det har skjedd uregelmessigheter. Tekniske feil kan skje, selvfølgelig. Men vi fornemmer en økende mistro til valgenes gyldighet og sannferdighet; ikke bare i Norge, men også i andre land.

— Vi henter vår informasjon fra VG, hvor inntil 118.000 stemmer først forsvant under opptellingen. Det totale stemmetallet gikk ned, og stemmer ble bare borte. Og så etter 15 timer kommer de 118.000 stemmene tilbake, og da med noen flere stemmer også, slik at totalt 148.000 stemmer kommer inn igjen i ett jafs.

— Ettersom data-systemene nå forhåpentligvis er mer avanserte og pålitelige enn de var for få år siden; hvorfor opplever vi denne type glipp?

Vi synes det er påfallende at det stadig vekk skjer, både her og der. Se på det svenske riksdagsvalget, hvor vi satt og fulgte opptellingen. Lyset gikk i halvannen time, og ingen visste noen ting. Når det kommer tilbake så ligger partiene på helt andre prosenter enn de gjorde før lyset gikk.

SD var i ferd med å bikke 23% på den svenske opptellingen. Da lyset kom på igjen, var de plutselig nede på 17,5%.

Hør 35 min. med Podcast her.

Geir Ugland Jacobsen

Geir Ugland Jacobsen

Partileder i Demokratene

Meld deg på vårt nyhetsbrev: norgesdem.substack.com