Norgesdemokratene
Pipesensor! - Nå endelig uten tvang i Halden kommune

Pipesensor — Det nytter å kjempe

Pipesensor — nå endelig uten tvang i Halden kommune.

Mette Eriksen, 2. kandidat i kommune- og fylkesvalget 2023 for Norgesdemokratene Fredrikstad/Østfold.

Vi i Norgesdemokratene engasjerer oss sterkt når retten til privatliv under Grunnlovens §102 brytes.

Pipesensor mener vi at er første trinn i EUs planlagte forbud mot vedfyring. Takket være NDs press i denne saken, kan DU nå si nei til at de installerer pipesensor hos deg.

Vi advarte mot tvangsinnføring av pipesensorteknologi for måling av temperatur og fyringsmønster i Halden allerede i september i fjor. Jeg engasjerte meg i pipesensorsaken og skrev et leserinnlegg som ble publisert på partiets sider: https://demokratene.org/2022/10/02/du-kan-ikke-nekte-pipesensor-i-halden-kommune/, og i Halden Arbeiderblad 28.09.22.

På budsjettmøtet til Halden kommune den 16.10.2021, var forskriften om feiing og tilsyn allerede endret og lagt til i sakspapirene. Det forelå ingen høring av ny brannforskrift for 2022, den som ønsket å pålegge samtlige av kommunens innbyggeres piper med sensorteknologi.

Halden kommune beskriver pipesensoren på sine hjemmesider, som et bidrag til å bedre miljøet og å legge til rette for en mer effektiv pipebrannforebygging.

Det står at «Alle husstander i Halden som fyrer med ved, skal få en egen sensor i pipa – en liten elektronisk dings som skal gi kunnskap som kan bidra til mer effektiv brannforebygging og et bedre miljø.» I Halden kommune har brannvesenet rykket ut til kun 11 pipebranner de siste 3 årene, og på kommunens egne sider informerer de samtidig om at det er god luftkvalitet i kommunen.

Pipesensor — Det nytter å kjempe

Videre skriver Halden kommune på sin hjemmeside den 22.12.22: «Kan jeg nekte? Vi håper du er enig med oss i at det er lurt å gjøre alt vi kan for å redusere faren for brann. Denne pipesensoren er et nytt tiltak for å redusere brannfare. Vi vet at ditt hus er din private eiendom. Det betyr likevel ikke at du kan nekte brannvesenet å montere pipesensor. Hvis du ikke liker det, bør du tenke etter hva annet du må akseptere på egen eiendom for å få service du ønsker.»

Halden kommune la ut en høring den 20.12.22, med høringsfrist 13.02.23, der det står følgende: «Vurdering av feie- og tilsynsbehov kan gjennomføres med sensorteknologi innen skorsteinsmonitorering (pipesensor). Halden kommune kan montere nødvendig utstyr på alle bygninger i Halden som får brannforebyggende tjenester fra kommunen.» — ikke at man skal!

I et brev mellom Justis- og beredskapsdepartementet, og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap den 27.09.2022, vedrørende hvilken anledning Halden kommune har til å påtvinge sensorteknologi — uttrykker DSB seg slik: “Sensorteknologi for å vurdere sotmengde og/eller fyringsmønster kan være et hjelpemiddel i vurderingskriteriet for risiko, men brann- og eksplosjonsvernloven og forskrift om brannforebygging gir ikke hjemmel for kommunen til å pålegge alle husstander pipesensor. Det må derfor være frivillig for husstandene om de ønsker en slik sensor eller ikke. Privatlivets fred har grunnlovs vern, jf. Grunnloven § 102. Brannregelverket åpner for et snevert unntak for å gå inn i private hjem i forbindelse med feiing og tilsyn av fyringsanlegg»… «DSB kan ikke se at Halden kommune har hjemmel til å forskriftsfeste at vurdering av feie- og tilsynsbehov kan gjennomføres med ny sensorteknologi innen skorsteinsmonitorering.»

Norgesdemokratene mener at privatlivets fred, som beskrevet i den norske Grunnloven § 102, er absolutt.

Dette bekrefter kommunikasjonen i brevet fra DSB den 27.09.22. Her står det svart på hvitt at Halden kommune ikke har rettslig hjemmel i brannregelverket til å pålegge dette i Feier- og branntilsynsforskriften.

Vi publiserte en oppdateringsartikkel 05.02.23 i forkant av høringsfristen for ny brannforskrift her: «Mer om pipesensortvang i Halden kommune».

Vårt høringssvar kan du lese i sin helhet her.

Nylig (03.07.23) publiserte Halden kommune ny informasjon om pipesensorene på sine sider.

Der publiserte de oppdatert informasjon om at det nå er mulig å reservere seg mot montering av pipesensor. De formidler at de er kjent med at ikke alle ønsker pipesensor og det åpnes det nå opp for. Dette er et resultat av den massive pågangen fra media, privatpersoner og flere av partiets medlemmer bosatt i Halden, i tillegg til oss i Norgesdemokratene Østfold.

Vår anmodning til Halden kommune i høringssvaret fra Norgesdemokratene Østfold lød som følger:

Vi ønsker at Halden kommune legger til følgende presisering i ny brannforskrift: «Slik temperaturregistrering med pipesensorteknologi er frivillig og vil avvikles dersom eier av anlegget ønsker det.»

Det ser nå ut til at presset på Halden kommune har ført til at de har snudd, slik at de nå kun anbefaler innbyggerne å benytte tilbudet, men at den som ønsker det kan også reservere seg mot dette!

Pipesensor — Det nytter å kjempe

Samlet kildehenvisning:

PDF med kommunikasjon mellom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Justis- og beredskapsdepartementet 27.09.22.

PDF med høringssvar, Norgesdemokratene Østfold frist 13.02.23.

Halden kommunes hjemmeside om pipesensor, oppdatert 6. mars 2023.

Halden kommunes hjemmeside om pipesensor, oppdatert 3. juli 2023.

Av Mette Eriksen, 2. kandidat i kommune- og fylkesvalget 2023 for Norgesdemokratene Fredrikstad/Østfold