Som listeopp i Vestland fylke, er William Steffensen (61) godt kvalifisert til å stille gode spørsmål om en vanvitting energi politikk på grunn av sin brede bakgrunn innen offshore og utdannelse innen kjemi. Vestland kommer til å spare flerfoldige millioner kroner på å kutte i pengebruken til Bybanen og heller bygge gode veier rundt Bergen.
Se presentasjonen av 80 kandidater på 80 dager frem mot 10. september på demokratene.org/kandidater.
Hva var det som fikk deg til å bli politisk interessert? Og hva er det som motiverer deg til å stille til valg for Norgesdemokratene?
Jeg gikk inn i FrP i 2011 etter at Siv Jensen og Ketil Solvik-Olsen presenterte sitt forslag om at Norge burde se nærmere på thorium som en fremtidig energikilde.
Det var mitt arbeide offshore, og min utdannelse i kjemi, som ga meg bakgrunn for å stille spørsmål om norsk energi- og industripolitikk. Dette førte til at jeg ikke kunne støtte Solbergregjeringens videreføring av Stoltenbergs vindmøllepolitikk ei heller regjeringens inntreden i strømsamarbeidet ACER. Denne kritikk mot Solbergregjeringen formidlet jeg i to artikler i Resett i 2018. Dette førte så til min eksklusjon fra FrP i 2019. Siden da har Norgesdemokratene vært det eneste fornuftige valget på grunn av en sunn EU-kritisk holdning som vi ikke finner i noen av de andre partiene.
Hva er din bakgrunn, og hva har du gjort tidligere som du kan ta med deg videre inn i kommune/fylkesting?
Min organisatoriske bakgrunn, før jeg ble med i FrP, er hovedsaklig fra NOPEF/IndustriEnergi hvor jeg var tillitsvalgt i avd. 152. Jeg kjenner således den tidligere leder Leif Sande fra den tiden. I FrP ble jeg opplevd som noe kontroversiell så jeg ble ikke valgt til noen styreverv, men min innsikt innen kjernekraft ble lagt merke til, og det var jeg som gjorde dem oppmerksomme på mulighetene Norge har med våre store thorium forekomster.
Hvordan har dine personlige erfaringer og opplevelser påvirket din politiske tenkning og engasjement?
Inntrykket jeg har av det politiske Norge er at det synes å være tilfreds med tingenes tilstand, og ikke virkelig opptatt med å utvikle Norge for en fremtid uten olje og gass. Dette så jeg i IndustriEnergi da organisasjonen begynte å “lobbe” for karbonfangst, kun for å forlenge perioden med boring av brønner offshore.
Men, det tydeligste er helomvendingen som har funnet sted i norsk politikk fra vissheten om betydningen av billig elektrisk kraft for befolkning og industri til troen på at nå er denne æra over siden vi har fått så mye olje og gass. Dette skiftet vil føre Norge ut i en dyp tragedie for vi er tilpasset lave strømpriser, og vi ser dette på alle konkursene som nå preger Norge. At ingen politikere klarte å forutse dette, selv ikke Jens Stoltenberg er høyst urovekkende!
Det er min utdannelse og arbeidserfaring som danner grunnlaget for disse betraktninger.
Hvem er dine største forbilder eller inspirasjonskilder, og hvordan har de påvirket deg som person?
Politisk holder jeg Winston Churchill som min største politisk inspirasjonskilde. Uten hans stahet og pågangsmot hadde Storbritannia ikke maktet å stå imot Nazi-Tyskland inntil USA kom inn i krigen i 1941.
I Norge står Bratteli høyt ut i fra hans tragiske bakgrunn, men likevel nøkterne holdninger. Men for Norge betydde Christian Michelsens anvendelse av erfaringene i det bergenske næringsliv på 1800 tallet mer enn det noen annen norsk politiker senere har maktet.
Verdien av alle elvene rundt Bergen gjorde byen svært rik på 1800 tallet og dette var grunnlaget han bygget på da han fikk utformet konsesjonslovene for kraft alt i 1906. Det var dette som la grunnlaget for det moderne Norge, men nå har moderne politikere maktet å skusle dette bort!
Hvordan ville du beskrive din arbeidsstil, og hvordan vil dette påvirke din rolle som kandidat og eventuelt som folkevalgt politiker?
Jeg må ofte grunne på et spørsmål lenge. Jeg hører ikke til de som bare kan snakke om løst og fast om tema jeg ikke er så sterk i. Men, er det mine “fagfelt” så er det vanskelig å sette meg fast. For jeg kjøper ikke nonsens, for å si det slik.
Hva er noen av de viktigste sakene for deg lokalt, nasjonalt og internasjonalt og hvordan vil du personlig bidra til å få disse sakene på dagsordenen?
Lokalt peker striden rundt Bybanen seg ut som den klareste saken. Men spørsmålet er ikke om Bybanen skal gå over Bryggen eller ikke, spørsmålet er om det faktisk er en god samfunnsøkonomisk investering å bygge en Bybane til Åsane. Det er høyst tvilsomt. Samfunnet vil antagelig få en større avkastning ved å investere disse midlene i å ferdigstille en tunell fra “Hattefabrikken” til Espeland og forbedre alle veiene nord og øst i Bergen. Det vil nok gi en større avkastning for Bergens-samfunnet.
Nasjonalt må vi løse strømkrisen. For å klare dette må vi ta Norge ut av ACER samarbeidet. Dette vil unektelig opprøre EU-land, men vi kan møte kritikken som de da vil komme ved å tilby dem atomkraft! Ja, der eksisterer i dag velkjent og utprøvd kjernekraft teknologi som kan gi oss moderne anlegg i løpet av en fireårsperiode. Når disse står klare vil vi kunne eksportere det de nye kablene til Europa makter, samtidig som vi igjen vil kunne holde lave priser her hjemme! Dette står jeg for politisk og søker å fremme dette synet.
Hvis du skulle formulere ditt sentrale budskap til den norske samfunnsdebatten på noen få setninger, hva ville du sagt?
ACER medlemskapet ble vedtatt gjennom et flertallsvedtak i Stortinget. Dermed er det ikke nødvendig med mer enn et alminnelig flertall for å ta Norge ut av ACER samarbeidet. Ved å gjøre dette kan vi oppnå “normale” strømpriser på kort sikt, og ved å bygge atomkraftverk vil vi kunne bli venner med EU igjen etter en kort krise. En krise som dagens politikere ikke tør å ta i!
For de som vil sette seg dypere inn i sakene du brenner for, hvilke bøker, kommentatorer eller nettsteder vil du anbefale?
Det enkleste er materialet som er å finne på YouTube. Der finner en det meste om alle reaktortypene som kan være aktuelle, og der ligger også intervjuer av våre politikere som ved å sette dem sammen viser at de ikke helt har visst hva de har begitt seg inn på siden Stoltenbergs regjeringstid.
Kan du fortelle litt om hvordan det er å være offentlig engasjert i Norgesdemokratene?
Det gir et utgangspunkt som ikke er bundet av tidligere politiske vedtak. Dagens regjering fører en politikk med røtter i Stoltenbergs regjering, og det gjorde også den borgerlige regjering. Vi ser dette på den halvhjertede tilnærming til strømkrisen som kommer fra alle regjeringsparti, også de under Solberg. Løsningene er, som sagt, halvhjertede. Ingen av dem vil ta Norge ut av ACER samarbeidet, men det ønsker Norgesdemokratene å gjøre, og da har vi svaret på vår største innenlandske krise i dag!