Norgesdemokratene
Cayza er listetopp i Lillestrøm for å være stemmen til de stemmeløse

Cayza er listetopp i Lillestrøm for å være stemmen til de stemmeløse

Cayza Del Carmen (54) sa ja til å være listetopp i Lillestrøm fordi hun ser på Norgesdemokratene som det mest samlende alternativet for å være stemmen til de stemmeløse. Hun har ingen tro på de såkalte «9 store» kommer til å utgjøre en forskjell. Hun brenner for at alle småpartiene som sliter med å bli hørt skal samles under Norgesdemokratenes paraply.

Se presentasjonen av 80 kandidater på 80 dager frem mot 10. september på demokratene.org/kandidater.

  • Hva var det som fikk deg til å bli politisk interessert? Og hva er det som motiverer deg til å stille til valg for Norgesdemokratene?

Jeg har vært politisk aktiv så lenge jeg kan huske, men de såkalte «9 store» partiene er ikke lenger det de engang var og folket i Norge blir mindre og mindre hørt.

Jeg var med på å bygge opp et av partiene under «de andre», men ser at selv om folk er forbannet og føler seg sviktet av partiene på dagens Løvebakke valg etter valg, så er de redde for å satse på de mindre partiene og har vanskelig for å endre gamle vaner. Dette til tross for at deres tidligere partier har endret kurs mens disse småpartiene har politikken som desidert er best med tanke på å ta kampen for «mannen i gata». Vi ønsket en sammenslåing med «de andre» som hadde mer eller mindre lik politikk som oss og etter gjentatte forsøk på sammenslåing dro Norgesdemokratene (ND) det lengste strået ved at de også forstod viktigheten av å gå sammen for å styrke muligheten til å gjøre en forskjell for både landet vårt og folkene som bor her. Dessuten var ND på det tidspunktet det største av «de andre» og skal folket bli hørt så mente vi at dette var en fordel om man i det hele tatt skal få rettet opp den skakkjørte politikken regjeringspartiene har ført de siste tiårene ved å selge landet vårt ut bit for bit til andre på billigsalg.

Presentasjonen fortsetter under bildet.

Cayza Del Carmen (54) sa ja til å være listetopp i Lillestrøm fordi hun ser på Norgesdemokratene som det mest samlende alternativet for å være stemmen til de stemmeløse.
  • Hva er din bakgrunn, og hva har du gjort tidligere som du kan ta med deg videre inn i kommune/fylkestinget?

Tja… Arbeidsmessig har jeg vel vært som poteten og kunne brukes til alt, men endte opp de siste 25 årene av min arbeidskarriere i reiselivsbransjen. I tillegg til å ha sittet ni år i FAU for å bedre det som bedres kan i skolene og sitter nå i styret til Nedre Romerike Dysleksiforening for å fortsette arbeidet med å bedre vilkår for alle i skolene våre, inklusive barnehager. Ellers er jeg medlem i flere forbund som det også er bra å ha innsikt i med tanke på at man kun ved å engasjere seg politisk har muligheten til å være med på å gjøre en forskjell for alle i samfunnet vårt, uansett alder eller fase man er i av livet.

Jeg har vært innom kommunestyret på 80 tallet hvor jeg også var leder for et ungdomsparti i det som den gang var Skedsmo og ble valgt inn som vara i 2019 for det parti jeg tidligere var medlem av og jeg sitter som vara i «Rådet for personer med funksjonsnedsettelser». Jeg har også drevet et musikkblad i mange år som også har stått bak en del arrangement både i inn- og utlandet. På den måten har jeg erfaring med mennesker og har alltid jobbet med å legge til rette for dem jeg har jobbet med og for slik at alle kan trives og ha det bra.

  • Hvordan har dine personlige erfaringer og opplevelser påvirket din politiske tenkning og engasjement?

Etter å ha jobbet flere år i utlandet ble det mindre aktivt politisk arbeide på meg, selv om jeg hele tiden engasjerte meg fra sidelinja. Det var etter et fall på jobben som til slutt gjorde meg ufør i tillegg til alle kroniske sykdommer som sneik seg på at politikken fikk meg gradvis opp av sykesenga. Det er utrolig mye man kan gjøre hjemmefra selv om man ikke kan bidra maksimalt i arbeidslivet og det er godt å vite at man kan ta kampen for alle andre som ikke klarer det eller har gitt opp. Det var da jeg selv kom i denne situasjonen at jeg så hvor vanskelig det virkelig er både i samfunnet og landet vårt for øvrig når folk blir utsatt for uforutsette situasjoner som sykdom, skade eller lyte. Sånn skal ikke vi ha det i et land som omtales som et av verdens rikeste og som har råd til å pøse ut med flere milliarder årlig i bistandspenger hvor en stor del havner i lommen til korrupte mellomledd mm samtidig som suppekøen på fattighuset her hjemme stadig blir lenger i.

  • Hvem er dine største forbilder eller inspirasjonskilder, og hvordan har de påvirket deg som person?

Jeg  ble født inn i en AP-familie, den gang det partiet var arbeidernes parti så er det jo klart at Einar Gerhardsen, som var et forbilde for folk flest, har satt sine spor. Ellers vil jeg vel si at det er faren min som har vært min største inspirasjonskilde da han kunne mye om så mangt. Det var han som forklarte meg viktigheten av bådeåjobbe og engasjere seg politisk og da han gikk fra AP, som han var meget skuffet over at ikke lenger var arbeidernes parti, ble han med på å starte opp Pensjonistpartiet(PP) i Skedsmo i 1996.

Da jeg kom hjem fra reiselivet i utlandet ble jeg aktivt med i politikken igjen sammen med min far frem til han døde. Engasjementet vedvarte så jeg fortsatte med politikken. Dessverre ønsket ikke PP et navnebytte etter flere forsøk for å kunne få inn flere folk i alle aldre. Nå har partiet stått på stedet hvil i over 30 år.

Det førte til at flere av oss gikk i protest på landsmøtet i 2020, som dessuten var en skandale. Vi meldte oss ut og flere av oss var da med på å starte opp Generasjonspartiet (GP) som også stilte valgliste i Akershus valgkrets under stortingsvalget året etter. Med tanke på at flere og flere går ut av sine respektive partier og danner nye ønsket vi heller å være med på å fremme det partiet vi mente var nærmest politisk og som hadde mest innflytelse så lokallaget til GP i Lillestrøm slo seg derfor sammen med Norgesdemokratene for å kunne snu en trend i et forsøk på å få flere til å åpne øynene sine så de forstår at nå må helt nytt blod inn. Dette er viktig, spesielt om vi skal komme på rett kjøl igjen slik at våre innbyggere blir hørt og får være med på å bestemme når viktige saker. Da kan vi ta opp disse saken for drøfting og som kan få store konsekvenser for landet vårt og dets innbyggere om man ikke blir hørt.

Det er vel politikerne som har sittet og styrt de siste 10-årene som har påvirket meg mest for å ta kampen for en endring. Det de har jobbet for, være seg om de har vært på den blå eller røde side, er i alle fall ikke for folket. Jeg vil vel heller si at de har jobbet mot folket og bestemt over hodene på dem og dette må det bli slutt på.

  • Hvordan ville du beskrive din arbeidsstil, og hvordan vil dette påvirke din rolle som kandidat og eventuelt som folkevalgt politiker?

Jeg føler selv at jeg er både oppegående og opplyst på hva som skjer i landet vårt og verden forøvrig og jeg prøver å lytte til hva folk har på hjerte og hjelpe til med å finne løsninger. Jeg har hatt et motto lenge som er som følger: «Man må fokusere på løsningen, ikke problemet», men det haster ellers vil problemene vi har i dette landet bare bli større.

Dagens «9 store» har kjørt seg fast i et sidespor. De sover i timen og er for naive til å forstå at vi er en verden i utvikling, på godt og vondt. De blir overrasket over at terror og krig kan skje både i vårt land og naboland og de veit ikke hvordan det er verken og ha en normal arbeidserfaring eller det å være/bli alvorlig syk, ha dårlig økonomi og vokse opp eller bli gammel i nåtidens samfunn og derfor trenger man folk med både arbeids- og livserfaringpå disse feltene først å fremst  inn i kommune- og fylkesstyre da det er det valget vi går mot til høsten, for å belyse de problemer som de som har sittet frem til nå ikke klarer å se selv.

  • Hva er noen av de viktigste sakene for deg lokalt, nasjonalt og internasjonalt og hvordan vil du personlig bidra til å få disse sakene på dagsordenen?

Det er ganske mye som må tas tak i, men her er det som slår meg først:

Lokalt:

  • Stoppe den uoversiktlige utbyggingen. Og skal det bygges mer, så må man fokusere på det å inkludere boliger for førstegangskjøperne, de enslige og de som sliter økonomisk og/eller helsemessig. Få flere «leie før eie»-prinsippet med tilrettelegging så man kommer seg inn på boligmarkedet, også for sistnevnte gruppe. Dette kan igjen bidra til mer inkludering i samfunnet og kanskje til og med føre til at man kommer seg opp på beina igjen og ut i arbeidslivet og gir folk livskvaliteten tilbake igjen.
  •  Sørge for mer synlig politi, spesielt der behovet viser seg størst. Vi ønsker at beboerne våre skal føle seg trygge der de ferdes, både i og utenfor egen bopel samt et styrket dyrepoliti.
  • Kommer man ut for sykdom, skade eller lyte så SKAL leger, spesialister, behandlingsinstitusjoner og de som utfører arbeidsutprøvningen og som fysisk ser den det gjelder ha mer å si enn NAV’s mange konsulenter og rådgivende NAV-leger som aldri møter på vedkommende. På denne måten har flere muligheten til å innhente seg og kan ha større mulighet til å komme seg tilbake til arbeidslivet på en eller annen måte og man slipper ringvirkningene med mer/økt sykdomsbilde for ikke bare den det gjelder, men også for deres nærmeste som blir hardt rammet av trenering, feil/egen-tolkninger og uvitenhet som så lenge har fått pågått med det NAV systemet vi har i dag.
  • Et mer verdig liv når man blir både eldre og syk/sykere. Tilrettelegge så man kan få bo hjemme så lenge man ønsker og det er forsvarlig. Samboere/ektefellers skal få muligheten til å bo sammen på sykehjem, samt bo på et sykehjem tilknyttet sitt nærområdet. Næringsrik og god mat, omsorg og mer menneskelig kontakt må være noe man satser på fremover.
  • Et godt skolemiljø og økt fokus på psykisk helse for alle.
  • Bevare Kjeller flyplass.

Nasjonalt:

  • Bevare utkants-Norge
  • Bevare lokale sykehus og skoler
  • Bevare dyrkbar jord
  • Ruste opp forsvar og sette krav til flere tilfluktsrom og oppgradere allerede etablerte
  • Utvide kollektivtransport-tilbudet og senke prisene på disse FØR man reduserer bilbruk.
  • Fjerne bomringer. Her finnes det andre muligheter for å dekke inn dette.
  • Styrke integreringen. Strengere krav må settes slik at man lærer seg norsk, setter seg inn i vårt lovverk (og ikke bryter disse) og får innføring i vår kultur. På denne måten vil det bli lettere å få jobb og man sklir lettere inn i samfunnet vårt hvor man lettere kan tilpasse seg.
  • Direktedemokrati

Internasjonalt

  • Minske bistanden ut av Norge og sette større krav til de som får støtte. På denne måten vil man ikke bare kunne redusere at enorme summer havne i feil lomme, men mottaksland vil raskere kunne reise seg og klare seg mer selvstendig på egne ressurser.
  • Strengere innvandring og raskere avgjøring. Hjelpe mer i deres egne land og nærområder. På denne måten kan de fortsette å dyrke sin egen kultur, religion og forholde seg til både det språk og klima man er vandt med. Hjelpe til med å lære dem opp slik at de får bygd opp egne land med både skoler, sykehus, aldershjem, økonomi og lignende. På denne måten blir det også mer attraktivt for disse innbyggerne å bo og leve i sine hjemland/nærområder.
  • Vi skal ha råderett i eget land UTEN innblanding fra andre land og nasjoner
  • Jobbe for en endring av dagens overstyring fra Brussel. (Erstatte EØS avtalen med en handelsavtale ala Sveits)
  • I stedet for å bruke flere milliarder på miljøtiltak her hjemme, hvor vi faktisk allerede er ganske flinke, så bør vi heller hjelpe versting-landa.Det hjelper ikke at lille Norge er flinke når bl.a. Russland, India, USA, Tyskland, Kina, Japan m.fl. ikke gjør sin innsats. Dessuten er det ikke CO2 utslippene vi bør fokusere mest på, men plast og søppel kastet rett i matfatet vårt (havet) Her er versting-landa Kina, Indonesia, Filipinene, Thailand og Vietnam. Dessuten kaste USA dobbelt så mye plastavfall som Kina og mer enn alle EU-land til sammen viste en ny rapport i 2021.

For å få til dette må vi få ut budskapet, faktaog lærdom til folket slik at de ser hva som gjøres, må gjøres og hva slags forbedringspotensial det vil få for først og fremst landet vårt og samfunnet vårt, men også verden forøvrig. Gjerne samarbeide og få inspirasjon og ideer fra andre kommuner, fylker og land som dette allerede fungerer slik at vi kan sette det i verk å jobbe med og for dette her vi bor.

  • Hvis du skulle formulere ditt sentrale budskap til den norske samfunnsdebatten på noen få setninger, hva ville du sagt?

Folk er sinte og frustrerte, og vi som enkeltpersoner og parti er lei av at folket blir overkjørt av politikerne på dagens Løvebakke. Vi er lei av de evigvarende løfter som brytes gang på gang og vi er lei av at Norge og dets innbyggere ikke blir hør og hele tiden settes i siste rekke for å tilfredsstille andre land. Nytt blod må inn og det må inn nå eller så er løpet kjørt. Hvis dere virkelig ønsker en endring så må dere bli med på laget ved å gjøre den forskjellen som må til nå. Norge og dets innbyggere først, deretter kan vi gå til verks med alt det andre, akkurat som når man havner i en nødsituasjon på fly og oksygenmaskene faller ut. Først redd deg selv. (som i dette tilfelle da er Norge) På den måten kan du redde de resterende passasjerer(som da er verden) og dermed redde enda flere.

  • For de som vil sette seg dypere inn i sakene du brenner for, hvilke bøker, kommentatorer eller nettsteder vil du anbefale?

For det første kan dere begynne med å følge oss på Facebook og på vår egen nyopprettede blogg. Her tar vi bl.a. for oss samfunnsspørsmål, samfunnsproblemer, ideer og forslag til løsninger. Samtidig håper jeg at folk gir Norgesdemokratene en sjanse. Vi som nå aktivt har kommet inn i ND i Lillestrøm ønsker at gamle historier(fra da ND het kun Demokratene) og dårlige rykter påført partiet av enkeltindivider, som dessuten ikke lenger er med i partiet legges på hylla en gang for alle. Dette gjelder også journalister der ute som gang på gang har tatt ting ut av kontekst for nærmest å sverte partietfor alt det er verdt. Vi ønsker heller at dere fokuserer på politikken vår. Mange vil få seg positive overraskelser når man ser hvor få kameler man eventuelt må svelge med vårt program. For til syvende og sist så handler det om politikk og hvem som har det programmet med flest saker man kan leve med, ikke stemme et parti pga 1 enkeltsak som man er veldig engasjert i.

  • Kan du fortelle litt om hvordan det er å være offentlig engasjert i Norgesdemokratene?

Siden jeg har jobbet i reiselivsbransjen i så mange år så er man vant med å stå foran mennesker i alle varianter som er i både godt og dårlig humør. De samme mennesker møter man igjen med stemmerett. Og for å få de beste skussmål og resultater så handler det jo om hvorvidt «servicen» er bra eller ei. Og ikke minst at man kan gjøre noe så denne «servicen» blir enda bedre for både den med det gode og det dårlige humøret. Den største utfordringen tror jeg nok blir å overbevise skeptikerne for partiet vårt til å innse at folkene i Norgesdemokratene verken er farligere, sintere eller mere ekstreme enn noen av de andre partiene, men vi er kanskje litt mer engasjerte og høylytte fordi vi ønsker å få frem vår stemme. Demokratiet i Norge har vist seg valg etter valg og spesielt FØR valget at er en saga blott når det kommer til å gi «de andre» partiene utenom de «9 store» taletid. Uansett har vi kommet for å bli og vi håper at flere blir med oss i kampen om vårt land og de som bor her.