Norgesdemokratene
Høyre lyver

Høyre lyver igjen

Floskler og løgn om umiddelbare tiltak mot strømpriskrisen.

Høyres fremste, Nikolai Astrup og Bård Ludvig Thorheim, hadde et debattinnlegg i Nettavisen «Høyres umiddelbare tiltak mot strømpriskrisen» den 22. september. 

Man kan lure på hvilket miljø de to nevnte vanker i. Floskler og kompliserte konsepter de ikke behersker — og hvorfor de reduserer strømkrisen til en priskrise?

Av: Reinert Skadsem, Styremedlem Demokratene Oslo.

Innlegget er tidligere publisert i Pengenytt den 5. oktober

Strømkrisen er politisk skapt med Høyre i førersetet. Den er ikke bare en priskrise for det norske markedet, men også en krise som lett fører til mangel på strøm og rasjonering.

Et simpelt flertall i Stortinget løser lett denne strømkrisen uten kompliserte løsninger — om viljen er til stede for å sette Norge først.

Skribenter kommer med uholdbare påstander om at Putin er skyld i et europeisk energimarked ute av balanse. Det er lett beviselig løgn, men også totalt irrelevant for oss, ettersom det norske strømmarkedet ikke skal være en del av det europeiske. Markedsinnlemmingen skjedde først i fjor, og bør reverseres.

Europa har selv ødelagt sitt eget strømmarked, og fortsetter med det etter at Putin har blitt en fiende. Når det er kraftmangel hjelper det ikke å stenge ned kraftverk, slik Europa fortsetter å gjøre. Tyskland har hatt priser på 3 kr. pr. kWt i flere år, samtidig som Norge har hatt ca. 60 øre per kWt.

Høyre har vært en pådriver for å importere tyske strømpriser til Norge.

Hadde Norge stått utenfor det europeiske strømmarkedet, hadde vi fortsatt hatt priser som tidligere, helt uavhengig av Putin sine akrobatiske øvelser i gassmarkedet.

Forfatterne lovet umiddelbare tiltak mot strømpriskrisen. Jeg klarte ikke å finne ett eneste tiltak som vil hjelpe umiddelbart, ei heller tiltak som monner på sikt. Faktisk vil Høyres politikk føre til mer kraftmangel og vedvarende høye priser.

Vindmøller kan ikke levere strøm til priser vi har vært vant med — verken på land eller til vanns. Dessuten trenger de balansekraft, som krever enorme kostnader til nettutbygging.

Elektrifisering av oljeplattformer vil også koste enormt, og vil dessuten fjerne alt overskudd vi har av vannkraft i Norge — og mere til.

Batterifabrikker vil trenge mye strøm vi ikke har.

Høyres politikk vil føre til at kraftkrevende industri legges ned i Norge. Det kan skje allerede i vinter. Det vil selvfølgelig føre til strøm spart, som man naturligvis kan kalle for et umiddelbart tiltak.

Demokratene tar gjerne en debatt med Høyre om dette temaet.

Vi anbefaler Høyre å komme opp på et mer edruelig nivå, slik at det kan føles som en utfordring for oss også.

Om Høyres tilnærming til strømkrisen er representativ for det som foregår på Løvebakken — kan vi i Demokratene love norske strømkunder: en ny vinter med strømpriser som får en til å lengte etter sjokkprisene julen 2021.