Norgesdemokratene
Lifejackets washed ashore

Demokratene Viken anmelder de som står bak Ocean Viking til politiet

I anmeldelsen heter det: «Leger uten grenser har leid inn skipet Ocean Viking. Skipet brukes til å plukke opp mennesker fra Middelhavet under påskudd av å være redningsoperasjoner.»

Ocean viking er et skip som lokker afrikanere som ønsker et bedre liv i Europa, til å spille «russisk rulett». Den kyniske virksomheten har resultert i at svært mange liv har gått tapt. I anmeldelsen heter det: «Leger uten grenser har leid inn skipet Ocean Viking. Skipet brukes til å plukke opp mennesker fra Middelhavet under påskudd av å være redningsoperasjoner.»

Men i virkeligheten dreier det seg om en storstilt menneskesmuglingsoperasjon. Når et skip havarerer er det skip som tilfeldigvis måtte befinne seg i området som plukker opp de skipbrudne og setter dem i land. De som «reddes» av Ocean Viking går om bord i båter der planen fra første stund er å senke egen farkost for på den måten å kunne opptre som skipbrudne.

Resultatet er at fattige mennesker i Afrika lokkes til å sette seg selv i livsfare for å kunne bli satt i land i Europa og således ha håp om høyere levestandard. Når man skaper sterke incentiver til å sette liv i fare er det uunngåelig at noen liv også går tapt.

Erkjennelsen av at fartøyene lokker fattige afrikanere til å sette seg selv i livsfare har nådd EU kommisjonen. EU-kommisjonen fordømmer menneskesmugler-skipene, og i et oppslag i The Independent fra 29. juni 2018 heter det: «All vessels operating in the Mediterranean must respect the applicable laws and not obstruct operations of the Libyan coastguard.»

Etter at EU-kommisjonen besluttet at libysk kystvakt skulle ta hånd om «skipbrudne» har således antall druknede ulovlige innvandrere falt dramatisk. Antall druknede emigranter i Middelhavet var i følge International Organization for Migration (IOM) ca. hele 5100 i 2016, men etter at EU besluttet at libyske myndigheter skulle ta seg av skipbrudne, falt antall druknede til 427 i 2019, i følge UNHCR. Det at færre skip plukker opp emigranter som har havnet i vannet etter å ha senket egne farkoster, har med andre ord redusert antall druknede med over 90 prosent.

Aktiviteten til de anmeldte kan sammenlignes med å utlove belønning til folk som setter seg selv i fare, for eksempel ved å spille russisk rulett. Å gi mennesker sterke økonomiske incentiver til å sette egne liv i fare resulterer i at mange liv uvergelig går tapt, og de som deltar i slik virksomhet bør derfor straffes.

For øvrig er menneskesmugling i seg selv også straffbart, også når aktiviteten ikke bidrar til at mange liv går tapt. Det kan nevnes at FrP-leder Siv Jensen i VG 6. juli 2020 har påpekt at skipet i realiteten driver menneskesmugling.»

For øvrig er menneskesmugling i seg selv også straffbart, også når aktiviteten ikke bidrar til at mange liv går tapt. Det kan nevnes at FrP-leder Siv Jensen i VG 6. juli 2020 har påpekt at skipet i realiteten driver menneskesmugling.»

Anmeldelsen rettes til Vest politidistrikt. Anmelder er Demokratene Viken ved sekretær Christen Krogvig (486 04 406).

Anmeldte er Høyland offshore AS ved styreleder Stein Harald Arnesen og Leger uten grenser Norge, ved styreleder Karianne Nordstrand.

Artikkelen er også publisert på Lykten.no

Følg oss