Norgesdemokratene

Vårt demokrati i alvorlig fare

makvan
I dag (16.november) starter arbeidstvistsaken mellom den tidligere politimannen Stein-Robin Kleven Bergh og staten som arbeidsgiver. Han ble oppsagt fra jobben i politiet fordi han kritiserte Jens Stoltenberg og Haida Tajik på sin Facebook-side. Nå vil han ha jobben tilbake. «Det er en skandale at denne saken i det hele tatt havner i retten,» mener Demokratenes leder Makvan Kasheikal. Han mener at politimannen og FrP-politikeren Kleven Berg aldri skulle ha mistet jobben.

 «Dette er en fullstendig skandale. Alle demokratiske prinsipper er satt til side. Dersom oppsigelsen blir opprettholdt betyr det at offentlige ansatte ikke lengre har ytringsfrihet. De kan ikke kritisere politikere i mediene på sin fritid og helt utenom jobben. En sak som dette, som dreier seg om hele vårt demokratis fundament burde vært stanset av justisministeren. Han burde grepet inn og forhindret oppsigelsen. Men nå er saken i retten, og skulle Kleven Bergh tape der bør han kjøre saken helt til Strasbourg-domstolen, for å redde vårt demokrati,» mener Kasheikal.

«Hadde Jens Stoltenberg og Haida Tajik vært voksne mennesker burde også de ha grepet inn til fordel for politimannen og på den måten vist at ytringsfriheten og det norske demokratiet er viktigere enn at de blir fornærmet på en Facebook-side,» legger han til.

Kleven Bergh la blant annet ut følgende melding om Tajik på Facebook – etter at hun i Aftenposten tok til orde for å ikke forby utsagn som støtter terror: «Sånne sitter på Stortinget – selvsagt for Ap. La oss hylle terrorister! Er ho tilhenger av ABB også? Fan?» Jens Stoltenberg kalt han for et krapyl. Men altså: Begge deler på sin private Facebook-side, uten den ringeste sammenheng med utøvelsen av hans jobb i politiet. Kleven Bergh er lokalpolitiker i Fremskrittspartiet.

«Spørsmålet er om hans ytringer strider mot det som er ytringsfrihet, og om det han har ytret kan lede til avskjed. Han er jo lokalpolitiker og ytringene kom i den forbindelse, og utenfor arbeidstiden i politiet», sier advokaten til Kleven Bergh, Hugo Rolf Hansen i advokatfirmaet Elden, til Nettavisen.

Makvan Kasheikal minner også om oppsigelsen av Max Hermansen, som fordi han var talsmann for PEGIDA, en helt lovlig demokratisk organisasjon som advarer mot muslimsk innvandring, ble nektet å fortsette med å undervise elever i den videregående skolen. Til tross for at ingen påstod at han hadde blandet sine personlige politiske meninger inn i undervisningen. Det var ingen negative innsigelser mot hans måte å ivareta jobben sin på.

«Disse to eksemplene er svært alvorlige,» mener Kasheikal.  «I praksis settes det en standard som sier at alle offentlige ansatte, enten de jobber i politiet, i skolen, eller i andre offentlige yrker, må være ytterst forsiktige med hvilke politiske meninger de fremfører privat og på fritiden. I virkeligheten er det en total undergraving av vårt demokrati, og minner om de utrenskningene som i disse dager skjer i Tyrkia, der lærere som ikke er islamister blir fjernet fra sine jobber, og der det også er store utrenskninger innen politiet,» sier han.  Kasheikal er både skuffet og overrasket over at det ikke er kommet sterkere politiske protester mot disse oppsigelsene, heller ikke fra Fremskrittspartiet.