Norgesdemokratene
Hjemmeundervisning - Når byråkratiet svikter er ikke løsningen mer byråkrati

Hjemmeundervisning – Når byråkratiet svikter er ikke løsningen mer byråkrati

Tone Angell Jensen mener implisitt at man trenger mer byråkrati når det allerede eksisterende byråkratiet svikter, i sin kommentar: «Et grovt svik mot barna».

Når staten svikter i sin tilsynsoppgave med å kontrollere hjemmeundervisning, vil Jensen merkelig nok ikke sette krav og konsekvenser til byråkratene som ikke gjør jobben sin. Nei da, hun vil sette enda mer krav til foreldre som velger vekk den offentlige grunnskole for sine barn da de mener de kan gjøre bedre jobb selv.

Når det offentlige svikter med sitt tilsyn mener Jensen at barna i fremtiden kan saksøke staten fordi de ikke fikk sin utdanning som de har krav på.

Jeg vil tro at det virker meget usannsynlig, ettersom det fortsatt er slik i Norge at foreldrene er pliktige å sørge for gode oppvekstsvilkår for barnet, og det offentlige har ansvar for å legge til rette og gripe inn når det opplagt går galt. (Som det norske offentlige barnevernet også svikter i sin oppgave) Dvs. at norske barn fortsatt «tilhører» foreldrene, og ikke staten selv om mange spesielt på venstresiden kunne ønsket det seg motsatt.

Norsk skole i dag er ikke akkurat vanskelig å matche med hjemmeundervisning. I 2015 kunne mer enn 20% ikke lese eller skrive ordentlig etter endt grunnskole. Vi har fått rapporter både fra Oslo og Bergen der skolemiljøet preges av økende vold og mobbing, der skolemiljøet mange steder rett og slett er skadelig for elevene og lærere. I 2014 hadde over hver fjerde skole i Bergen ikke tilfredsstillende inneklima. Hvis det er slik at norske elever har rett på opplæring og et sunt skolemiljø, kan mange saksøke det offentlige allerede nå.

Det er et problem at kommuner ikke har kontroll på sin elevmasse. Det burde vært straffbart, men dessverre er det slik at i det offentlige blir ansvar pulverisert, slik at ingen står ansvarlig for noe. Hvert år står mange pulter tomme av ulike grunner, mange etterlatt i hjemlandet til sine foreldre mot sin vilje. Oslo kommune har en elevmasse på over 65.000 elever i grunnskolen der Oslo kommune ikke har noen oversikt over fravær hverken i år eller årene tilbake i tid.

Det er likevel bra at Stortinget har innført meldeplikt når man velger å ha hjemmeundervisning, men hva hjelper det når kommuner ikke har kontroll på de andre barna som ikke møter opp skolen? Det er likevel bra at det ikke er innført søknadsplikt for hjemmeundervisning.

Når kommunen ikke kan gjøre rede for barna som ikke kommer til skolestart er de åpenbart ikke kompetente til å vurdere om foreldre er kompetente til å drive hjemmeundervisning.

I privat næringsliv er det riktignok kunnskaps- og kompetanse krav i tillegg til prestasjonskrav, selv om det glimrer med sitt fravær i offentlig virksomhet.

Man burde innføre årlige tester i grunnskolen som målte elevenes akademiske ferdigheter og kunnskap.

Da kunne man gjort det obligatorisk for barn som går på hjemmeskole å ta den samme prøven, gjerne på den offentlige skolen. Man kunne da målt både den offentlige skolen og de som går på hjemmeskole.

Norgesdemokratene vil legge til rette for hjemmeundervisning og private skoler som vil styrke den offentlige skolen, siden man da får en måte å sammenligne undervisningsformene med. Det burde også legges til rette for samarbeid mellom den offentlige skole og de som velger hjemmeskole, i stedet for mistillit.

Personlig mener jeg man må innføre en test ved slutten av grunnskolen, ala. den amerikanske SAT testen, som måler kunnskap og intelligens. Da får man vite utviklingen år for år da det er omtrent den samme testen.

Artikkelen er tidligere publisert i Nettavisen den 2. aug. 2023

Reinert Skadsem

Styremedlem Norgesdemokratene Oslo

#stemnytt; #norgesdemokratene; #nasjonalkonservativ; #neitilFN; #neitilEU; #neitilislam

Meld deg på vårt nyhetsbrev: norgesdem.substack.com