Demokratene Norge
Demokratene vil styrke rettighetene til stoffskiftepasienter
Pixabay

Demokratene vil styrke rettighetene til stoffskifte-pasienter

Ifølge Stoffskifteforbundet er det omtrent 240 000 mennesker i Norge som har en stoffskiftesykdom. Det er en økning på 65 prosent siden 2004.

Stoffskiftet er kroppens energibalanse (forbrenning, metabolisme), og er livsnødvendige, kjemiske reaksjoner som skjer i alle cellene i kroppen. TSH, thyreoideastimulerende hormon, er et proteinhormon som produseres i hypofysen, og som stimulerer produksjonen av tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) i skjoldbruskkjertelen.

Enkelt sagt handler stoffskiftet om å benytte seg av næringsstoffene i mat og drikke, og kvitte seg med avfallsstoffer. Når skjoldbruskkjertelen produserer for lite tyroksin får man lavt stoffskifte (hypotyreose). Dette medfører at alle prosessene i kroppen går langsommere enn normalt, og kroppen går på lavgir. Hvis skjoldbruskkjertelen produserer for mye tyroksin går kroppen på høygir, og man får høyt stoffskifte (hypertyreose).

Les også Demokratene vil ha et varmere samfunn og styrke velferdsstaten

Ifølge Stoffskifteforbundet rammes de fleste pasienter av lavt stoffskifte, der kvinner utgjør hovedgruppen. Årsakene antas å være arvelig disposisjon, inflammasjon, livsstil/langvarig stress, og livskriser.

Stoffskifteforbundet

Vanlige kjennetegn er:

 • Manglende energi, tretthet, og kronisk utmattelse
 • Heshet
 • Vektøkning
 • Tørt hår, tørr hud, og sprø negler
 • Tiltaksløs, deprimert, motløs
 • Nedsatt sexlyst
 • Sensitiv og lettrørt
 • Forstoppelse
 • Muskel- og leddsmerter
 • Søvnproblemer
 • Fryser lett
 • Sensitivitet for lyd, lys og støy
 • Problemer med konsentrasjon og hukommelse

Standard behandling mot lavt stoffskifte i Norge er Levaxin som er syntetisk fremstilt tyroksin (T4). For noen pasienter fungerer denne medisinen helt fint, men problemet med Levaxin er at den inneholder laktose. Mange stoffskiftepasienter har laktoseintoleranse. Andre rapporterer om kraftige bivirkninger og generelt dårlig effekt av medisinen av andre grunner. Med andre ord, “one size fits all” fungerer ikke i behandlingen av denne sykdommen.

Det finnes imidlertid gode naturlige stoffskiftemedisiner man kan søke om på godkjenningsfritak.

NDT er et naturlig fremstilt stoffskiftehormon av tørket skjoldbruskkjertel fra gris som inneholder både T3 og T4. Mange pasienter opplever at de blir symptomfrie med disse preparatene, og får dermed sin livskvalitet tilbake. Dessverre er ikke alle fastleger like villig til å skrive ut resept på NDT. Konsekvensen er at disse pasientene ofte skyves ut av arbeidslivet når de ellers kunne stått i arbeid helt eller delvis dersom de hadde hatt tilgang på riktig medisin. NDT er ikke på blå resept, noe som gjør at mange pasienter med dårlig økonomi tvinges til å bruke Levaxin som de altså har liten eller ingen effekt av.

Demokratene anerkjenner denne problemstillingen, og ønsker å legge tilrette for fornuftige løsninger som både er samfunnsøkonomisk lønnsomme og bidrar til å heve livskvaliteten for denne pasientgruppen.

Demokratene mener at alle medisiner som er strengt nødvendige, og som klareres for Norge, også bør være tilgjengelig på blå resept om vilkårene ellers er tilstede.

Vi kan ikke sitte stille og se på at folk får forringet sine livsmuligheter og livskvalitet når det finnes andre og bedre løsninger.

Demokratene vil tilgjengeliggjøre virksomme medisiner raskere for det norske publikum hvis vi får mandat. Legemiddelgodkjenning i Norge tar urimelig lang tid, ikke minst når nødvendige godkjenninger allerede er gitt i land vi kan sammenligne oss med.

Etter at Solberg-regjeringen avviklet norsk medisinaldepot er både kriseberedskap og generell tilgjengelighet på en del medisiner blitt svekket.

Demokratene vil gjenopprette nasjonal medisinberedskap.

Les også Demokratene setter Norges interesser først!

Artikkelen er også publisert på min blogg.


Demokratene vil styrke rettighetene til stoffskifte-pasienter

Nina Cappelen

Fylkesstyremedlem og stortingskandidat for Demokratene i Vestfold og Telemark. Listekandidat i Vestfold.


Nyhetsbrev!

Ikke glem å melde deg på vårt nyhetsbrev.
Første utsending skjedde i midten av november 2020.